Надпреварата във въоръжаването на подводници става все по-оспорвана, след като Китай

...
Надпреварата във въоръжаването на подводници става все по-оспорвана, след като Китай
Коментари Харесай

Китай разработва неоткриваема ядрена подводница

Надпреварата във въоръжаването на подводници става все по-оспорвана, след като Китай се впуска в производството на ново потомство нуклеарни подводници, които евентуално за първи път ще съставляват предизвикателство за напъните на Съединени американски щати и съдружниците им да ги наблюдават, оповестява " Ройтерс ".

Анализатори и районни аташета по защитата виждат от ден на ден доказателства, че Китай е напът да вкара в употреба своята подводница с балистични ракети " Тип 096 " преди края на десетилетието, с основни усъвършенствания във връзка с нейната безшумност, реализирани отчасти чрез съветска технология.

Изследване, разисквано на конференция през май във Военноморския лицей на Съединени американски щати и оповестено през август, предвижда, че новите плавателни съдове ще бъдат доста по-трудни за следене. 

" Тип 096 " ще са призрачен сън. Ще бъдат извънредно сложни за разкриване ", предизвести някогашният подводничар и военноморски анализатор на техническото разузнаване Кристофър Карлсън.

Усилията за следене на китайските подводници с нуклеарен мотор и балистични ракети, известни като SSBN, са измежду главните аргументи за увеличеното разполагане на сили и планирането на дейности за въздържане от Военноморски сили на Съединени американски щати и армиите на други страни в Индо-Тихоокеанския район. Очаква се тези дейности да се засилят, когато " Тип 096 " влязат в употреба.

Китайският флот рутинно прави въоръжени патрули за нуклеарно въздържане със своите по-стари плавателни съдове " Тип 094 " от остров Хайнан в Южнокитайско море, заяви Пентагонът през ноември.

Подводниците " Тип 094 " са въоръжени с най-модерната китайска ракета JL-3, само че се смятат за релативно шумни - главен минус за военните подводници.

Подводницата " Тип 096 " обаче ще прилича най-съвременните съветски подводници по отношение на стелт технология, радари и оръжия. Подобрените качества ще окажат " дълбоки " последствия за Съединени американски щати и техните съдружници в Индо-Тихоокеанския район.

В годишните отчети на Пентагона за китайската войска се съдържат сателитни фотоси, направени през предишния ноември в новата китайска корабостроителница " Хулудао ", които демонстрират част от корпуса на огромна подводница, които се обработват. Според доклада подводниците би трябвало да бъдат подготвени до 2030 година

Изследването разказва и евентуални пробиви в характерни области, в това число помпено-реактивно задвижване и вътрешни устройства за заглушаване, основани на " имитираща иновация " на съветската технология.

Този модел подводници евентуално ще бъдат доста по-големи от " Тип 094 ", което ще им разреши да разполагат с вътрешен " сал ", инсталиран върху комплицирани гумени опори за понижаване на шума от мотора и други звуци, сходно на съветските планове.

Карлсън съобщи, че не има вяра Китай да се е сдобил с " перлата в короната " на Русия - най-новата ѝ технология - но ще създаде задоволително сложна за разкриване подводница, сравнима с усъвършенствания модел " Акула " на Москва.

" Трудно ни е да открием и проследим усъвършенстваната " Акула ", призна Карлсън.

Според него Пекин, сходно на Москва, ще държи своите подводници SSBN в границите на защитни " бастиони " край крайбрежията си, употребявайки неотдавна укрепени владения в оспорваното Южнокитайско море.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР